Mennyi idő alatt gyógyul a seb anyajegy eltávolítás után?

Mennyi idő alatt gyógyul a seb anyajegy eltávolítás után?

Az ősz, tél a legideálisabb időpont az anyajegy levételére

dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2022.12.09 09:12

Egy anyajegy levételére nem csak rosszindulatúság gyanúja miatt kerülhet sor, hanem esztétikai okok miatt is. Sokan azonban attól tartanak, az eltávolítás utáni heg lassan gyógyul, túl sok kezelést igényel vagy esetleg csúnyább lesz, mint maga az anyajegy. Dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze beszélt a témáról. 

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai az rosszindulatú anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

Mikor tűnik el az anyajegy levétel utáni heg?

Az anyajegy műtéti eltávolítása a legbiztonságosabb.Az anyajegy eltávolítása utáni heg megjelenése leginkább magától az anyajegytől függ, és természetesen befolyásolja azt az alkalmazott technika is, hiszen még a lézeres eltávolítás is jár bizonyos heggel. A leggyakrabban használt és biztonságos technika, a sebészi kimetszés általában a nagyobb vagy onkológiai szempontból gyanús anyajegyeknél ajánlott. Ilyenkor a sebész általában egy rögbilabda, vagy szakmai nyelven „babérlevél” alakú metszést ejt, a lehető legszebb és legbiztonságosabb eredményre törekedve. Majd a sebet összevarrja és vékony plasztikai csíkokat helyez rá a még esztétikusabb sebgyógyulás érdekében.  Közvetlenül a műtét után még nem látható a gyógyult állapot, hiszen közel 5 napig gyulladásban van a terület. A varratokat 1-3 hét után távolítják el, a műtét után 2-4 héttel, amikor a szövetek gyógyulni kezdenek. Az érintett felület még vörösnek, érdesnek, merevnek tűnhet, és bár a terület még 1-2 hónapig kissé pirosas és duzzadt lehet, ezek a zavaró tulajdonságok egyre kevésbé lesznek jelen. A végleges megjelenés kialakulása akár egy évig is eltarthat.

Hogyan segíthetjük elő a sebgyógyulást?

Általánosságban igaz a sebekre, hegekre, hogy tisztán kell tartani azokat, ezért is kerül az anyajegy kimetszése után a sebre steril kötés. A varratszedésig víz nem érheti az adott bőrfelületet, és a nagy izzadással járó tevékenységeket is kerülni kell. Ideális lenne, ha a seb semmilyen módon nem mozogna, ez azonban szinte elkerülhetetlen, különösen, ha a lábról, a hátról, a nyakról vagy a vállról távolították el az anyajegyet.
Az anyajegy sebészi eltávolítás esztétikailag is szép eredményt hozhat.- A másik fontos dolog, hogy a sebet legalább 6 hónapig nem érheti erős napfény, illetve, ha ez nem megoldható, kiemelten fontos az érintett testfelület ruhával való takarása. Ez a kockázat csökkenhető, ha az anyajegy eltávolítása nem a nyári hónapokban történik. Mivel pedig bármilyen időjárási szélsőség, így a hideg sem tesz jót a sebgyógyulásnak, ideális, ha ősszel történik a beavatkozás – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.- Azzal is segíthetjük a sebgyógyulást és csökkenthetjük a feszüléssel járó kellemetlenséget, ha a varratok eltávolítása után körömvirág-, aloe vera- vagy más gyulladáscsökkentő krémmel finoman kenegetjük a területet, az alkoholtartalmú készítmények azonban kerülendőek.

Ha a normálistól eltér a sebgyógyulás, az orvos segíthet

Medgyesy doktor szerint fontos, hogy ha valaki a sebgyógyulást túl lassúnak találja, esetleg gyulladást, gennyesedést, fokozódó fájdalmat tapasztal, ne kezdje el otthon „tisztogatni”, kezelni a sebet, az minden esetben orvosi feladat. Különösen azért is, mert az esetek nagy részében ez a nem megfelelő otthoni utókezelés miatt történik.
- Ritkán, de az is előfordulhat, hogy a sebgyógyulás után atrófiás, hipertrófiás vagy keloidos hegek keletkeznek. Akár kis kerek behúzódások, akár vastag, vörös, viszkető heg, akár lilás, szabálytalan, fájdalmas hegszövet alakul ki a bőrön, azzal orvoshoz kell fordulni, aki meg tudja állapítani, szükséges-e kezelés, és ha igen, milyen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Medgyesy Gábor

  • Szakterületek:
    • sebész
  • Specialitások:
    • Anyajegy eltávolítás
    • Basalioma eltávolítás
    • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Szép napot kívánok ! - szeretném kérdezni, hogy intim helyen, egész életemben meglévő megnagyobbodott anyajegyem el kezdett fájni és enyhén levedzeni. Evvel kapcsolatban keresek segítséget.A számomra a Bosnyák téri rendelő lenne a megfelelő . Köszönöm szépen a visszahívást előre is.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja telefonos elérhetőségünket. Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Fantasztikus

Nagyon kedves volt mindenki, és Doktor Medgyesy Úr fantasztikus.

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok